Γιάννης Οικονόμου: Από την πρώτη στιγμή έχουμε χαρακτηρίσει ως μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτό που γινόταν στο Κίνημα Αλλαγής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Από την πρώτη στιγμή έχουμε χαρακτηρίσει ως μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτό που γινόταν στο Κίνημα Αλλαγής.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,
στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου
:

Για την απώλεια του Γιώργου Τράγκα
Η απώλεια του Γιώργου Τράγκα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. Μία ακόμα απώλεια συνανθρώπου μας από τον Covid. Να εκφράσουμε, κατ’ αρχήν, τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους συνεργάτες του. Είναι κρίμα να φεύγει ένας ακόμη άνθρωπος, με υποκείμενα νοσήματα είναι αλήθεια, όπως δεκάδες άλλοι συμπολίτες μας. Θα μπορούσαν να είναι στη ζωή, εάν είχαν εμβολιαστεί. Είναι εδώ το εμβόλιο, να σπεύσουν όλοι, κυρίως οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενα νοσήματα και που ανήκουν σε ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες.
Αυτή η τραγική κατάληξη, όπως και άλλες που συμβαίνουν καθημερινά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν είχαν κάνει το εμβόλιο και δυστυχώς χάνουν τη μάχη, ας λειτουργήσει ως ένα μήνυμα, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, όσοι εξακολουθούν να παραμένουν ανοχύρωτοι απέναντι στη βαριά νόσηση.
Για τους αντιεμβολιαστές
Μόνο ανατριχίλα προκαλούν τα απαίσια συναισθήματα μπορεί να νιώσει κανείς από αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Περιθωριακά στοιχεία, τσαρλατάνοι, άνθρωποι που μέσα στη γραφικότητά τους γίνονται επικίνδυνοι, καθώς μπορεί να παρασύρουν ανθρώπους και να τους πάρουν στο λαιμό τους. Αυτό που κάνουν είναι αχαρακτήριστο και απαράδεκτο, είναι έκφραση του σκοταδισμού.
Η Κυβέρνησή μας, όλους αυτούς τους τύπους δεν τους αντιμετωπίζει ως γραφικούς, που βγαίνουν και λένε κάποια αχαρακτήριστα ή απαράδεκτα πράγματα. Τους αντιμετωπίζει με βάση τις προβλέψεις του θεσμικού μας πλαισίου, με βάση τους κανόνες της συντεταγμένης Πολιτείας και με την αυστηρότητα που επιβάλλεται απέναντι στον κίνδυνο που εγκυμονούν οι πράξεις τους. Είδατε αυτούς τους τσαρλατάνους, τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» υποτίθεται, προφυλακίστηκαν οι τρεις από τους έντεκα, ενώ οι άλλοι αφέθηκαν με πολύ αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Και βαριές κατηγορίες. Αντιμετωπίζουν και κατηγορίες κακουργηματικής πράξης.
Σημειώνεται ότι τροποποιήθηκε και ο Ποινικός Κώδικας, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα και η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη, με πιο αυστηρές κυρώσεις ν’ αντιμετωπίζει αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές, για δύο λόγους: Πρώτα απ’ όλα, προσβάλλουν την αισθητική μας, την κοινή λογική. Είναι φασιστικές συμπεριφορές που παραπέμπουν στη Γερμανία του Χίτλερ, εκεί καίγανε βιβλία. Τέτοιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, από εκεί έχουν πάρει τα πρότυπά τους. Πέρα, όμως, από αυτό, που προφανώς είναι καταδικαστέο για μια δημοκρατική πολιτεία τον 21ο αιώνα, παίρνουν στο λαιμό τους ανθρώπους, παρασύρουν αφελείς, κάνουν επιθέσεις σε ανθρώπους, οι οποίοι τηρώντας τα μέτρα, δίνουν καθημερινά μάχη στο Σύστημα Υγείας, στα σχολεία, στη δημόσια σφαίρα. Δεν υπάρχει περίπτωση η οργανωμένη Πολιτεία να ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές.
Η Κυβέρνηση από την αρχή με όλους τους τρόπους με την πειθώ και με τη διαδικασία της διευκόλυνσης στο εμβόλιο έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις όποιες ενστάσεις και ανησυχίες είχαν οι άνθρωποι. Με τις διαφημιστικές καμπάνιες, με τις παρεμβάσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, με τις παρεμβάσεις των ειδικών. Πήγαμε και εμβολιάσαμε ανθρώπους στα σπίτια τους, που δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Εξαντλήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η διαδικασία της πειθούς και της διευκόλυνσης. Από εκεί και πέρα, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια εργαλειοποίηση, μια πολιτικοποίηση της ιστορίας του εμβολίου, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με σκοταδιστικές αντιλήψεις, που είναι απέναντι στην επιστήμη συνολικά, όταν έρχεσαι απέναντι με τέτοιου είδους ακραίες συμπεριφορές, πρέπει να εφαρμόζεις και νόμους. Κι αν το νομικό σου οπλοστάσιο δεν είναι πλήρες, οφείλεις να το προσαρμόζεις.
Προφανώς είναι άνθρωποι που σχετίζονταν με τη Χρυσή Αυγή στο παρελθόν. Βγάζουν όπλα, ήταν υποψήφιοι, στελέχη, κ.λ.π.. Το πολιτικά σημαντικό ζήτημα είναι ότι η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, άνοιξε μέτωπο απέναντί τους. Το αποδεικνύουμε, με την καταστολή, με τους νόμους που ψηφίσαμε, με το γεγονός ότι δεν υπολογίζεις κανένα κόστος και λες ότι: «Εδώ είστε σε τελείως λάθος κατεύθυνση και δεν θα σας αφήσω να πάρετε κόσμο στο λαιμό σας».
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν συμπεριφέρθηκε από την πρώτη στιγμή με τον ίδιο τρόπο ένα μέρος του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου και συγκεκριμένα η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Έδειξε θολά μηνύματα. Δεν λέω ότι τους υποκίνησε. Θέλω να είναι πάρα πολύ καθαρός. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κρατούσε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, μέχρι και πολύ πρόσφατα, με διάφορα επεισόδια που μπορούμε να τα θυμηθούμε. Ο κ. Πολάκης είναι μια χαρακτηριστική, αλλά όχι η μόνη έκφραση.
Αλλά το πιο σημαντικό ήταν οι κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις, που κληθήκαμε να ψηφίσουμε στη Βουλή. Για παράδειγμα: Η υποχρεωτικότητα με κυρώσεις ή οι κυρώσεις σε ανθρώπους που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο, τις οποίες η Αντιπολίτευση καταψήφισε. Ο κ. Τσίπρας, δηλαδή, αρνήθηκε να συμπράξει, αρνήθηκε να ψηφίσει κύρωση γι’ αυτό τον άνθρωπο που έκαιγε βιβλία και προφανώς δεν αφήνει και τα παιδιά του να πάνε σχολείο. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό μήνυμα, όμως. Είναι μια διαφορά.
Για την πορεία των εμβολιασμών
Η Κυβέρνηση σε όλη αυτή την πορεία, ζυγίζει κάθε πράξη της, κάθε απόφασή της, κάθε ενέργειά της, ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας και με τα δεδομένα που αλλάζουν. Έχουμε τώρα μια προϊούσα ύφεση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα. Το Ε.Σ.Υ., όμως, εξακολουθεί να πιέζεται πάρα πολύ.
Υπάρχει απόλυτη προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς για τις ηλικίες 60 και πάνω, τόσο γι’ αυτούς που θέλουν να κάνουν την πρώτη δόση όσο και γι’ αυτούς που θέλουν να κάνουν την αναμνηστική δόση, δεδομένου ότι από τη Δευτέρα έχει πάψει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν συμπληρώσει το επτάμηνο. Μέσα σε 48 ώρες μπορούν να βρουν ραντεβού οι συμπολίτες μας αυτοί.
Όποιος, από την ηλικιακή κατηγορία 60 και πάνω, δεν είναι εμβολιασμένος από τα μέσα Ιανουαρίου, θα υποστεί τις κυρώσεις, οι οποίες δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι εισπρακτικό ούτε τιμωρητικό το μέτρο. Δεν μπορεί να έχεις ένα μέτρο υποχρεωτικότητας χωρίς να έχεις κάποια κύρωση.
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών υπήρξε εντυπωσιακή ανταπόκριση. Έχουμε, ήδη, 29.000 ραντεβού. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενημέρωσης από μια πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας και θα υπάρχει και διαδικτυακή ενημέρωση σήμερα. Θα παραλάβουμε καινούρια εμβόλια για τα παιδιά στις αρχές Ιανουαρίου, δεδομένου ότι το εμβόλιο αυτό είναι διαφορετικό. Είναι στο 1/3 της δόσης από τους ενήλικες.
Για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ
Από την πρώτη στιγμή έχουμε χαρακτηρίσει ως μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτό που γινόταν στο Κίνημα Αλλαγής. Η δημοκρατική νομιμοποίηση μέσα από τη συμμετοχή της κοινωνίας, αναμφισβήτητα, ήταν ένα θετικό γεγονός. Δεν επέλεξαν περίκλειστοι να εκλέξουν μια ηγεσία, αλλά κατέφυγαν σε μια κορυφαία διαδικασία στην ελληνική κοινωνία. Είναι καλό τα κόμματα, για τις κορυφαίες τους διαδικασίες να μην αναλώνονται μεταξύ τους, αλλά να απευθύνονται στην κοινωνία. Αυτό είναι μια κατάκτηση του πολιτικού συστήματος, που δύο κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, την έχουν ενσωματώσει και την ακολουθούν. Από εδώ και πέρα, περνάμε σε μια επόμενη φάση.
Η Κυβέρνηση ακολουθεί μια συγκεκριμένη τακτική σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει διαφορετικό νόημα και προσδιορισμό στην αρχή της διακυβέρνησης, με τα αποτελέσματα της οποίας ικανοποιεί και απαντά στις ανησυχίες ευρύτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, δίνοντας αυτό που ουσιαστικά σημαίνει πρόσημο προόδου στο τι περιμένει κανείς από τη διακυβέρνηση. Ενδυναμώνει τη χώρα με συμφωνίες, γεωπολιτικά, αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, με τη μεταρρυθμιστική και οικονομική πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι ψηφοφόροι δεν είναι ιδιοκτησιακά στοιχεία κανενός κόμματος. Όταν θα κληθούν να διαλέξουν ποιος θα είναι Πρωθυπουργός, δικός μας ρόλος είναι να τους έχουμε πείσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τη χώρα από μια κατάσταση άλφα και την έχει πάει σήμερα σε μια κατάσταση διαφορετική, που η κοινωνία ζει πολύ καλύτερα και που οι προοπτικές για την επόμενη περίοδο είναι ακόμη καλύτερες, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την οικονομία, είτε με την καθημερινότητα, είτε με την κοινωνική συνοχή.
Εμείς θέλουμε μια Αντιπολίτευση, η οποία να κάνει ρεαλιστικές, ουσιαστικές, πρακτικές, εφαρμόσιμες, προτάσεις. Θέλουμε μια Αντιπολίτευση, η κριτική και οι προτάσεις της οποίας να βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε διαστρεβλώσεις. Να μη λέει τα ίδια και τα ακριβώς αντίθετα ανάλογα με τη στιγμή, ανάλογα με το ακροατήριο. Η στάση υπευθυνότητας είναι κάτι που θα βοηθήσει και το πολιτικό σύστημα. Αυτό, λοιπόν, μένει να το δούμε το επόμενο διάστημα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή